Månad: september 2023

Bison till Guld & Bly

Vi har nu en flock bison till Guld & Bly lagom till Trollcon 2023. Denna gång har vi skrivit ut i resin. En bison skall vara ungefär lika hög som en människa så dessa är ca ca 30mm höga och50mm långa. De var kul att måla. Bottenplattorna är kvar att måla.

Fler vagnar till Guld & Bly

För en vecka sedan kom ett paket på posten från Great Escape Games och innehöll ett paket med 4 hundar. Det skulle vara 5 men tyvärr saknades en av dem. Det var första gången som jag inte fått allt från dem och jag brydde mig inte om att kontakta dem om det.

Men det var ju inte hundarna jag väntade på utan det var ett paket med Prärievagnar! och det var hela 5 stycken som jag väntade på. Ett lyft för spelet och jag satte nästan igång direkt med att montera dem. Det var ganska lätt men några dumma saker var det såklart med nya modeller. fjädrarna till kuskbocken var krångliga. Även tältduken var krånglig och den skulle haft extra stöd inuti vilket den nu inte hade. En detalj som inte hade behövt synas.

Vi har valt att inte limma fast tältduken utan kan ta av den och få transportvagnar när vi vill. En detalj som kommer att märkas är att alla hästar står lika dant. Eller det finns två variationer så man kan ju byta plats på dem. Kuskbocken har plats för två figurer. Dessa finns också med en kvinna i kjol och en man. Det finns två olika huvuden att välja på för kvinnan och samma för mannen. Tänker att det var lite snålt men kommer att variera med delar från deras Gunslinger modeller där jag kan låna överkroppar och armar samt huvuden och då kan alla bli olika. enda dumma är att det är kjol på kvinnan men variationer för övrigt finns i Gunslinger II som är paketet med kvinnor. man kan ju välja att bara placera en figur på kuskbocken och två kvinnor på en och två män på en annan så blir det bra variation.

Dessa vagnar och figurer tillhör ett annat western figurspel vid namn Dead Mans Hand. För min del är de reglerna lite krångliga och då hjälper inte att man fixar engelskan bra. För en del som läser mycket regler, gillar lägga skottbrickor och annat brevid figurerna är det säkert intressant att spela. Jag kommer självklart ge det en chans och bjuda in en spelledare som kan det.

De har också många byggnader om man gillar dem i skivmaterial och bara bygga ihop själv. Det finns stora paket för den som är rik och vill beställa en hel stad direkt eller enstaka hus.

Till Dead mans Hand finns också många figurer i metall och lämliga paket att beställa utöver Gunslinger paketen. De är väl värda att börja med. Det är ca 7 figurer i varje sådant paket och beställer man grundreglerna får man med 7 lagmän och 7 laglösa vilket ändå är ok. Man får bara komma ihåg att man åker på tull från England och frakten är inte heller gratis.

Resin 3d-skrivare

För ungefär ett år sedan valde vi att köpa hem en resinskrivare. Det blev en Anycubic Photon Mono SE och en Anycubic wash & Cure 2.0 för tvätt och härdning. Dessa blev sedan stående då vi fick lite annat att göra men då vi för någon månad sedan hade ett annat jobb som vi ville göra på dem satte vi upp dem och påbörjade det jobbet med ett resultat vi var nöjda med.

Eftersom vi gillade maskinen hade vi lite tur att också få tag i en till lika uppsättning till bra pris. två är bättre än en och produktion kunde köras med två maskiner samtidigt. Eller ett tips vid två maskiner. starta den andra minst 30 minuter efter så man hinner med tvätt och härningen utan stress.

När vi kört båda maskinerna råkade vi ut för en liten katastrof med den sista vi köpte in begagnad. Behållaren för resinen var inte korrekt ihopskruvad vilket resulterade i att det hamnade på lcd skärmen. (Denna skärm är den som skapar lagren som byggs). Vi beställde då en ny skärm och båda kan köras igen. Behållaren har fått ny plast också i botten.

Förutom att göra jobb på dessa kommer de också användas till att bygga lite till figurspel och främst till Guld & Bly. Det kommer vi så klart att skriva om när det dyker upp.

Guld & Bly regler

Vi gillar reglerna för Guld & Bly och utgår från dem när vi spelar. Det finns flera saker i reglerna som är lite krångliga att först och som vi kämpat med att lära oss. Vissa delar har vi säkert också valt att inte använda men i princip spelar vi efter de regler som står i boken. Efter boken trycktes har den givits ut digitalt och där finns några ändringar som vi också tycker är en förbättring.

När vi spelar har vi tagit fram ark för att det skall gå snabbare att komma igång med att skapa figurer. Dessa kommer vi inte dela här för då skulle man tro att man kan klara sig utan boken och det tycker jag inte man gör. Vi har inte heller rättighet att göra det.

reglerna finns att köpa på Åskfågelns hemsida i tryckt format och som pdf på DriveThruRPG och priset är futtiga ca 99:- vilket är billigt. Själv har jag köpt 5 exemplar av den och något har jag blivit av med men det är bra att ha 3 häften med sig för att de erfarna spelarna skall kunna gotta ner sig i regeldiskussioner.

Vi kommer till Trollcon 2023

Förra året gjorde vi succé med att medverka på Trollcon och det var fullt vid spelbordet nästan hela dagen. Då hade vi våra nya spelbord med oss och mycket spel var i staden. Denna gång har vi samma bord men fokuset kommer vara lite annat denna gång.

Vi har som här bara haft indianer på spelbordet för fina bilder och det tänkte vi ändra på och köra minst ett spel med indianer. Kanske blir det ett tågöverfall eller en attack mot ranchen eller nybyggarna. Vad det blir bestäms i spelet men vi får se vad vi bjuder in till.

Vi har lite fler överraskningar som vi hoppas få klart till Trollcon.

Nu har vi ny hemsida igen

För något år sedan bytte vi webbhotell och i samband med det förstördes databasen och vi kunde inte bygga upp samma sida som vi hade. Vi har sedan dess lagt upp några försök till sidor men vi saknade den gamla och försöken blev mindre seriösa.
Nu har vi därför valt att göra om det på nytt när vi nu skall vara med på Trollcon 2023.

Copyright © 2010 - 2024 Salamander spelförening.