“Guld & Bly är ett skirmishspel, du spelar en eller ett fåtal figurer och inga arméer. Många kan spela samtidigt. Det är ett actionladdat spel med mycket skottlossning, men det hindrar inte att varje figur blir en person som du med fördel kan rollspela under scenariots gång. Det blir roligare om du lägger in lite känsla i din figur och dialogerna blir ofta värda att minnas, eftersom tre ord är gränsen för vad din figur kan säga utan att behöva offra andra möjliga handlingar för att prata med andra figurer på spelbrädet.
(ur Guld & Bly regelboken)

Vi har spelat Guld & Bly sedan 1998 (eller jag, Magnus). Snabbt skaffades det in ett antal figurer för att spela. Dessa kunde jag på den tiden köpa av det som nu är Åskfågeln och skaparna bakom Western rollspelet och även till Guld & Bly. Man kan säga att jag blev riktigt fast i spelet. Under åren som gick blev det mer figurer och idag har jag några hundra. Det bästa är ju att man kan ju spela med 5 – 10 figurer totalt och ändå få ett bra spel men det är alltid kul med variation.

De första byggnaderna för min del var i enkel kartong och får erkänna att jag då aldrig var riktigt bra på att bygga hus och annat. Men det är kul att bygga på det viset och en spelgrupp jag hade var så glada i sina byggnader som de skapat att de vägrade spela med mina nya och 3d-printade byggnader.

Alla byggnader jag har idag är 3D-printade. Det är lite kul då man kan skriva ut många hus och jag har även skapat om en del för att passa till mitt spel. Idag har vi ett 50-tal hus av olika typer med i spelet.